Στο e-mail, ένα μήνυμα που μας καλεί να συμμετέχουμε στην παρουσίαση «Δράσεις για την Νεολαία» στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης. Και η πρόσκληση δεν ήταν για μία ημέρα αλλά για τρεις.

Τρεις διαφορετικές παρουσιάσεις για τις νέες πολύ ενδιαφέρουσες Δράσεις για την νεολαία που έχει ετοιμάσει η ΚΕΔΗΘ (Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Θεσσαλονίκης), είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε την περασμένη εβδομάδα στην αίθουσα του Δημοτικού συμβουλίου. Μερικές δεκάδες νέοι από οργανώσεις, σωματεία, ΜΚΟ, σχολεία, ΤΕΙ, πανεπιστήμια ήταν εκεί για να μπορέσουν να διερευνήσουν την προοπτική συμμετοχής και συνεργασίας τους.

Πίσω από το εγχείρημα βρίσκεται ένα σωματείο νέων με το όνομα δΙΚΤΥΟ. Ακόμα ένα σωματείο τεχνοκρατών, νέων της Αθήνας ή της Θεσσαλονίκης, θα αναρωτηθεί εύλογα κάποιος. Εδώ όμως κρύβεται μια μεγάλη έκπληξη.

Το δΙΚΤΥΟ_ είναι ένα σωματείο από την Κατερίνη που τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιείται σε τοπικό επίπεδο, μέσα από δράσεις που φέρνουν μαθητές και φοιτητές σε θέσεις λήψης αποφάσεων και καλλιεργούν τον γόνιμο διάλογο με την συμμετοχή στα κοινά.

Η ομάδα από την Κατερίνη, μια μικρή πόλη στην οποία τα πράγματα είναι δυσκολότερα για τους νέους σε σχέση με τις μεγαλουπόλεις – κέντρα λήψης αποφάσεων, φαίνεται να πρωτοπορεί, παρουσιάζοντας μας τα πιο καινοτόμα project της Βόρειας Ελλάδας, ανοίγοντας έναν δρόμο που θα φαινόταν για πολλούς ανέφικτος και περνώντας το μήνυμα πως όλα είναι δυνατά σε οποιοδήποτε μέρος της χώρας, αρκεί να υπάρχουν ομάδες, ιδέες, όρεξη και δημιουργικότητα.

Η διάθεση για αλλαγή που πρεσβεύει το σωματείο συναντά την εμπειρία και την δυναμική φορέων και οργανώσεων που πρωτοστατούν στην Ελλάδα. Από τον Δήμο Θεσσαλονίκης μέχρι και το UNESCO Youth Club of Thesssaloniki, το δΙΚΤΥΟ_ αλλάζει την σχέση των νέων με την κοινωνία. Το αποτέλεσμα; Μία σειρά πολλά υποσχόμενων project.

Την πρώτη μέρα, στις 19 Ιουνίου, έγινε η παρουσίαση του προγράμματος «Δημοτικό Συμβούλιο Νέων Θεσσαλονίκης» που ανέλαβε να σχεδιάσει και να οργανώσει το δΙΚΤΥΟ_ για την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Θεσσαλονίκης την περίοδο 2018-2019. Το Δημοτικό Συμβούλιο Νέων δεν είναι κάτι άγνωστο, μιας και το συναντάμε σε πολλούς Δήμους της Ευρώπης αλλά και της Ελλάδος. Σε πολλές περιπτώσεις, ενώ τα Δημοτικά Συμβούλια Νέων είχαν ξεκινήσει δυναμικά στην πορεία, ατόνησαν. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχει βάλει ως στόχο να το κάνει θεσμό και να το εδραιώσει, με στόχο οι νέοι της πόλης να προτείνουν και να θέτουν θέματα που αφορούν το σύνολο του νεανικού πληθυσμού της Θεσσαλονίκης. Οι ιδέες τους για σημαντικά ζητήματα θα συζητούνται με βάση την αξία του διαλόγου και θα κατατίθενται με μορφή προτάσεων, με έναν συμβουλευτικό χαρακτήρα στον προγραμματισμό του Δήμου. Δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν οι νέοι μεταξύ 15-30 ετών.

Την επόμενη μέρα, στις 20 Ιουνίου 2018, έγινε η παρουσίαση του προγράμματος «Συμμετοχικός Προϋπολογισμός για Νεανικές Δράσεις» που ανέλαβαν να σχεδιάσουν μέλη του δικτύου μαζί με το UNESCO Youth Club of Thessaloniki για την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Θεσσαλονίκης. Ο συμμετοχικός προϋπολογισμός είναι μια διαδικασία όπου φορείς νεολαίας, νεανικές οργανώσεις και άτυπες ομάδες θα έχουν τη δυνατότητα ελεύθερα να προτείνουν δράσεις και έργα που στοχεύουν στην ενδυνάμωση της νεανικής κοινότητας της Θεσσαλονίκης. Οι νέοι της Θεσσαλονίκης θα έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν τα project και αυτά που θα έχουν πάρει τις περισσότερες ψήφους θα χρηματοδοτούνται από την ΚΕΔΗΘ. Τα project θα έχουν να κάνουν με την τοπική στρατηγική του Δήμου για τη Νεολαία και θα πατάνε σε μια από τις 10 θεματικές που έχουν να κάνουν με την αστική βιωσιμότητα, τη συμμετοχή, τις τέχνες, την προσβασιμότητα και πολλά άλλα θέματα που αφορούν τους νέους.

Τέλος, στις 21 Ιουνίου, έλαβε χώρα το workshop «How to build Youth Friendly Cities», το οποίο διοργάνωσε το δΙΚΤΥΟ_ με την κοινότητα των νεανικών προσομοιώσεων στη Βόρεια Ελλάδα (Κατερίνη, Γιαννιτσά, Ξάνθη, Λαγκαδάς, Σκύδρα, Παύλος Μελάς) και με ειδικούς από το δίκτυο των Ευρωπαϊκών Πρωτευουσών Νεολαίας, όπου έγινε η παρουσίαση τρόπων με τους οποίους οι πόλεις μπορούν να αξιοποιήσουν την διάθεση των νέων κατοίκων τους.

Χτίζοντας συνεργασίες, η συμμετοχή των νέων στην κοινωνία γίνεται πράξη μέσα από συγκεκριμένες δράσεις που αλλάζουν την σημασία των καινούριων φωνών, δίνοντας τους πάτημα και αξία.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ